Eieren eten is gezond

Eieren zijn een zeer goede bron van vegetarisch eiwit. 1 ei is dan ook gelijk aan een volledig eiwit. Dat wil zeggen dat het alle essentiële aminozuren bevat. Essentiële aminozuren heel je enkel uit voeding, je lichaam maakt ze zelf niet aan.
Een kippenei bestaat uit 60% eiwit – 30% dooier – 10% eierschaal. Het eigeel bevat meer proteïnen dan het eiwit. Het is ook rijk aan vet, ongeveer 4g vet per ei. Maar het bestaat vooral uit onverzadigd vet, het goede vet. En maar 1.5g is verzadigd vet, het zogenaamde
ongezonde vet. Door de aanwezigheid van het vet, is het een goede bron van vetoplosbare
vitaminen. Zo bestaat het uit 20% van de ADH vitamine D. Ook is het een goede bron van vitamine B12, ijzer, zink, selenium en foliumzuur. Als ook is het een bron van choline. Dit is een belangrijke stof die een rol speelt bij de prikkeloverdracht van de hersenen naar je lichaam en heeft een bloeddruk verlagend effect.

Lang werd eten van eieren geassocieerd met een verhoogde cholesterol in het bloed. Omdat de dooier cholesterol 200mg/ei bevat. Maar uit laatste onderzoeken is gebleken bij mensen die minstens 7 eieren per week eten geen groter effect is aangetoond op de cholesterolwaarden tov mensen die minder dan 1 ei per week eten.
Als je eieren eet is de versie met nog een lopende dooier het beste. Zodat de stof lecithine nog in takt blijft. Deze stof het vetafbrekende eigenschappen.
Hoe kan je nu weten of je ei nog goed is… Leg een rauw ei in een glas water met zout (16g zout per 200ml).
Vers ei: ei zinkt en ligt horizontaal op de bodem
Iets ouder: het ei ligt schuin in het glas met de stompe punt naar boven
Te oud: het ei gaat drijven. Dit mag je niet meer opeten.


Maar als je ei dus niet vervallen is, is er geen reden om eieren links te laten liggen!
Laat het je smaken.

Detox?

Het zonneke schijnt al eens af en toe… we snakken naar de zomer-zon… En de detoxreclame zie je weer verschijnen… Laat je niets wijsmaken aub. Je lichaam heeft geen behoefte aan dure shakes/thee/pillen… om te detoxen. Ons lichaam (lever, nieren) doet dit gratis voor jou! Verwen je lichaam met niet geraffineerde producten. Wil je meer weten welke voeding goed voor je is, leren begrijpen/lezen van etiketten, suikers herkennen… dan ben je bij Evaeet aan het juiste adres. Voor meer info of om een afspraak te maken, stuur me gerust een mailtje eva@evaeet.be en samen gaan we ervoor!